ponedeljek, 6. april 2009

Dobili gretje in haljenje,... zopet imamo pocitnice

Ja, ko smo kupili naso hisko je imela le elektricno gretje in sicer klimo, ki pa je predvsem Tina zaradi suhega zraka ne mara. No in tako smo se sedaj opremili s centralnim ogrevanjem, ki mu tu doli pravijo "Gas ducted heating". Ja tukaj so zime in hladni dnevi drugacni, pa seveda tudi nacin gradnje, tako, da je temu tudi ustrezno prilagojeno ogrevanje his, ki se v primeru centralnega ogrevanja vecinoma uporablja v tej izvedbi. In seveda za vroce dni smo se opremili z za nase klimatske pogoje predvem tu na jugu, kjer ni tako visoke vlaznosti, s prijaznim "evaporative air conditioning", ki je predvsem za Tino in Saro, ki jima rade nagajajo razne alergije, zelo prijazno, saj je zrak hlajen preko vode in tako ni suh, temvec daje obcutek lahke sapice z morja. Zato se tudi imenuje "Breezair". Ce koga zanima vec o tem lahko posrfa na http://www.breezair.com.au/default.htm in http://www.braemar.com.au/heat_ducted/ducted.html .
No tu pa so nasi instalaterji pri montiranju nasega hlajenja.To je vse kar vidis v vsaki sobi hise. Vecje resetke na stropu so za hlajenje, manjse za gretje.
To pa sta termostata, na steni spodaj pa povratni vod za porabljen zrak. To je seveda le v enem prostoru, obicajno na hodniku.
Ja in ker je tu zopet cas nasih jesenskih / velikonocnih pocitnic, smo v soli en teden pred pricetkom pocitnic zopet imeli disco party, tokrat z zanimivimi pokrivali.
Seveda je nas stari DJ poskrbel za pravo zabavo.
Mihecu je seveda klobuk dvorskega norcka bil kot pisan na kozoCool Samo s svojim cilindrom
Zajcica Sara.
Seveda je Miha kot standardno bil najbolj vesel malice, klobasica v kruhu s ketchupom.
Samo v elementu, s svojo plesalko Shilo. Je bila zanimiva zgodbica glede tega, saj mu je Shilo prejsnji dan rekla, da bo plesala z njim, a le ce bo tocen. Tako, da je Samo skozi opozarjal mamo, da ne bomo sli prepozno. In ko so prispeli ga je ze cakala, seveda ni zamudil.
Miha s svojo prvo plesalko (ja imel je dve) Madeleine.
Pa se icepooles (ledenke) za vmesno ohladitev.
Samo in njegova malica (klobasica seveda).
Miha in njegova druga plesalka Katia. Pogled v njene oci pove, da sta to dve sorodni dusi.
No Miha je tu ze protestiral, da mama nostop fotografira.
Pa se nasa zadnja poletno uzivanja na plazi. Ja pocasi mislim, da bo nasa kopalna sezona pri kraju, saj smo ze v sredinskem mesecu nase jeseni.Seveda se nam je pridruzila se Casey. Ja konec marca se je nasa uradna plavalna sezona zakljucila in tako do 1 decembra, ko se zopet uradno zacne, psi na plazi cez dan niso prepovedani.
No vrzi ze to zogico!
Dobra stran obiska plaze je tudi, da tukaj lahko po mili volji koplje luknje. Mogoce bo potem manj kopala doma med rozami in okoli dreves - upam.
In imeli smo tudi zakljucno proslavo sezone atletike s podelitvijo pohval za dosezene rezultate v minuli sezoni. Seveda pravi Aussie-i nimajo nicesar brez hrane.
Sara pri podelitvi pokala za v svoji skupini dosezeno 3. mesto.
In koncno je tudi Miha docakal svoj prvi pokal. Bil je cisto v oblakih. V svoji skupini je dosegel 5. mesto.
Sara je dobila se poseben pokal za trud in dobro sodelovanje od njihovega trenerja.
Ja pri nas se jeseni zacne urejevanje vtrov, kakor na severni polobli pomladi. In tukaj me lahko vidite pri zacetnem urejevanju nasega "veleposestva". Kosim travo, no to kar pac od nje dosedaj je.
Tukaj pa je Sara sla na "fancy dress party" (rojstnodnevna zabava v domiselnih oblacilih) k svoji sosolki. Seveda sta s Tino bili zope ustvarjalni, nasi modni kreatorki.
Po poti sta se dobili se z njeno najboljso prijateljico Taro.
To pa je Tinin novi hibiskus. Se preden ga je uspela slikati je seveda njegov lepi cvetoci cvet Casey veselo snedla. Popki jo na sreco niso mikali.
A nic hudega, smo ga odmaknili na varno visino na mizo, da bo vsaj naslednji cvet le lahko krasil nas vrt.
Seveda, jaz pa zopet delam.No imel sem seveda tudi pomoc.
In seveda delal sem do teme. No tu se dnevi ze krajsajo in to je bilo se pred prestavitvijo ure na zimski cas, ki se je tu prestavila z enotedensko zamudo kot na severni polobli. In to sta nasi novi palmi pred hiso.
I, hibiskusov cvet se odpira !
Kako je lep !Pa se nas cvetoci uhljek
Kaksen cvet !Pa se drugi cvet Tininega hibiskusa po jutranjem dezju naslednji dan. Taksen krasen cvet, a vsak cveti le en dan.Naslednji dan sem zopet garal do teme..., tu mi je vstrajno pomagala Casey (predvsem pri odkopavanju posajenega).No in zadnji dan pouka pred jesensko/velikonocnimi pocitnicami smo seveda standardno imeli "free dress up day" (dan brez uniform), na temo "crazy hair day" (nora frizura).
Miha veseloMiha nagajivo Mama, daj nehaj ze
Samo ... cool
Pa se skupinska. Ja Sara se tu ni imela priceske, saj je pred poukom se imela pregled pri alergologu preden gre na koncni izlet v Canberro.
In tukaj se Sarina priceska in hitro v solo za ostalimi.
Tukaj pa sem nazalost posekal naso cesnjo. Nekako ji nasa klima ni odgovarjala, pa sem se odlocil jo raje nadomestiti z vedno zeleno palmo.Pa se ena palma. Seveda Casey budno vse nadzira.In posadil sem se eno limono, tako, da bomo poleg mandarin in grenivk imeli sedaj se domace limone. A ni lepo, komaj sem jo posadil, ze ima sadove.Pa se nekaj neuporabnega grmicevja sva s Casey morala odstraniti.Tina mi je svoja nova oleandra postavila kar na mojega najljubsega prijatelja. Ces, da je BBQ koristen tudi za zascito rastlin pred naso natikljivko. No ju bom hitro posadil.Se nekaj disecih cvetov nase mandarine.Pa nasa grenivka s prvo in drugo letino. Ja citrusi tukaj rodijo vsaj 2 krat letno. Prva bo pocasi pricela dobivati barvo, druga je iz lepo disecih cvetov presla v sadeze.

3 komentarji:

Roo pravi ...

Imam par vprasanj okoli vasega novega gretja in hlajenja.

Zanima me, zakaj so vam naredili dvojne resetke ? Se ne da samo skozi ene oboje? Kaj so kanali za vsako posebej? In ce ni skrivnost me zanima, koliko vas je prislo gretje? MI mamo kar mrzlo hiso in samo en heater, pa naju priblizno zanima koliko to stane, da bi lanlorda vprasala. Nikoli ne ves.:)

Lepe praznike.

Lp, Tadeja

macekdu pravi ...

Dvojne resetke so ker sta dva locena sistema, sepravi tudi kanali. Za to sva se odlocila, ker nisva zelele tipicne klime, ki zrak susi, to ze tako imava v jedilnici, za slucaj vrocih soparnih dni, ki jih tu na tem koncu ni kaj dosti. To hlajenje je prijaznejse za alergike, asmatike, ne susi ocesne sluznice,... Midva sva dala za vsako malo manj kot 5.000AUD, a to ker sva se odlocila za izvedbo max. moznimi 5 zvezdicami in vodilnih proizvajalcev, pa se za 4Br + Study hiso. Tako, da vsega landlorda to lahko stane kake 1000-2000AUD. Heaterji pa mislim, da so okoli 800AUD, mogoce ga nafehtala vsaj za se enega. Tako smo imeli mi v nasi rent hisi + 2 elektricna stenska grelca v otroskih sobah. Ta dva se imam, vama lahko posodim. Lepe praznike tudi vam, ce pa bote kaj tu okoli hodili, pa se oglasite.

macekdu pravi ...

Ups, hotel sem napisat 1000-2000AUD manj, kot je seveda nas stalo. Mislim, da sem nekje celo videl reklame za GDH za od 2700AUD naprej.