torek, 30. junij 2009

Casey hodi v solo,..., izolacija

Ja prisel je cas, da se tudi nasa Casey nauci osnovnih manir, da ne bo poslusala, le takrat, ko se deli hrana in mece zoga. kot vidite je nadvse zainteresirana Vsi so tako otrocji, kot jaz, a ne razumem kaj vsi ti jedo, da so vsi toliko vecji od mene? Vsaj nekaj imam od te sole, od Tine sem dobila novega spalnega prijatelja Pipija, vsaj ta je manjsi od mene. Ja res je, da smo sredi nase zime, a to ni sneg, med mocnim nalivom je kratek cas padlo celo nekaj toce in za vzorec pobelilo nas vrt. In ker je ze ravno zima je Tina porezala vse svoje vrtnice, da si do pomladi malo odpocijejo in si naredila lep sopek.
Nasa modna kreatorka Sara si je od mame na posodo isprosila njen sivalni stroj in zasila damsko torbico za svojo najboljso prijateljico.
In v nasi soli smo imeli na obisku dva Africana, ki sta nasim solarjem predstavila afrisko glasbo in plese.
Seveda je bilo najbolj zanimivo, ko so lahko sodelovali.
No, da ne boste rekli, da se nicesar ne znam. Sama si na sonce zvlecem svojo blazino in "budno" pazim nase "veleposestvo". Ko pa se stemni pa jo zvlecem nazaj v svojo uto.
Sara je v tem letnem casu (zima) pri telovadbi v solskem nogometem timu. Jeseni je bila pri cricket-u http://en.wikipedia.org/wiki/Cricket . V vsakemu letnem casu imajo v razredih 5 in 6 na razpolago 4 razlicne discipline, za katere se lahko odlocijo in potem vsak teden tekmujejo proti ekipi ene od okoliskih sol. Trenutno imajo na razpolago footy http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_rules_football , netball http://en.wikipedia.org/wiki/Netball , kosarka in nogomet. Seveda so pravi profesionalci, saj imajo poleg solskih sportnih dresov se kopacke, prave nogometaske scitnike,...
V ozadju pravi Aussie style gol - no worries.
Seveda so ekipe kar mesane decki/deklice.
Pa se ena idilicna slikica okolice za naso solo, v zimski jutranji meglici.
Samo je v tem cetrtletju zakljucil temo ekosistem, ki ga je tudi uprizoril v svoji maketi in za konec so si sami izdelali instrumente (Samo si je izdelal kitaro) in spesnili pesem "Don't pollute the World" (Ne onesnazujte Zemlje), ter jo v sklopu predstavitve projekta Ekosistem tudi zapeli uciteljici.
Pa se ena slikica Samota na sobotni tekmi kosarke.
Samo in Miha ze pogresata Pust, tako sta cel dan okoli hodila v halji carovnika in grofa Drakule.
In Samo je bil pri zobozdravniku. Izpulili so mu zob, ki je imel majhno luknjico in se mu je vnela korenina. Bil je prav pogumen, sele doma je priznal, da ga je malo bolelo. Ko ga je zobozdravnica vmes, ker nic ni tulil, tudi, ko so mu dali inekcije z narkozo vprasevala, ce ga kaj boli, je rekel le "ni tak hudo" in mirno sedel na stolu.
Pa se malo nasih lepih zimsko cvetocih narcis
in nasih koncno dozorelih prvih domacih limon.
Ja in jaz seveda zopet delam. Polagal sem izolacijo na podstresju, da ne bomo po nepotrebnem ogrevali okolice in nam poleti vrocina s podstresja ne bo drla v hiso. Seveda sem to delal, kot se to dela tu doli. Zakaj bi se po trebuhu plazil v nizke vogale stehe, odkrijes del stresnikov pa od zunaj polozis izolacijo iz poliesterskih vlaken http://www.austexonline.com.au/Greenstuf%20Insulation.htm . Me je sicer stalo malo vec, kot standardni "Tervol", a mi ni nic zal, saj pri polaganju ni nobenega praha in neprijetnega srbenja. Poleg tega pa se akusticno izolira, je prijazen za astmatike in alergike,... Sicer nam vlada v programu zmanjsanja emisij toplogrednih plinov casti 1.600AUDhttp://www.myfreeinsulation.com.au/?utm_source=Google&utm_medium=SEM&utm_content=Google_Gen_Type_Win&utm_campaign=Google_Gen , ce si izoliras podstresje, kar obicajno krije celoten strosek materiala in dela in te to tako nic ne stane. Tu doli namrec ni nic posebnega, ce hisa nima nikakrsne izolacije. A sem se raje temu odrekel, saj istocasno (eno ali drugo) castijo isti znesek + se dodatke tudi za predelavo sistema za ogrevanje vode na ekolosko prijazen (solarni, toplotna crpalka,...), kar me stane vec in zaradi zakonov tu doli, ce nimas ustreznih licenc sam niti ne smes instalirati. Tako se bom v kratkem znebil se nasega 315 literskega pozeruha elektrike.
Za vmesno malico pa Radenska z domaco limono.
Ja Radenska, nisem se zmotil, tudi to poleg raznih Krajnskih sausage http://en.wikipedia.org/wiki/Kransky , podravkinega pudinga,... dobimo v nasi lokalni trgovini Safeway http://en.wikipedia.org/wiki/Safeway_(Australia) , kot se imenuje tukaj v Victoriji, sirse v AU poznano kot Woolworths http://www.woolworths.com.au/ .

1 komentar:

violeta pravi ...

mi smo v IGA staknili tudi tapravi Čokolino.Krajnske klobase pa imamo pri mesarju in so za prste polizati.
Nekaj se mi sedaj želodec oglaša,mislim da grem nekaj jest.