torek, 15. julij 2008

Zimske pocitnice so mimo in prve 1/2 leta v DU tudi

No in nase zimske pocitnice so koncno mimo. Ja otroci so se ze veselili nazaj v solo. Nismo se sicer sli smucat, ker za to niti ni bilo casa, smo bili polno zaposleni z drugimi stvarmi, pa ko tukaj zima ne izgleda kot smo bili vajeni v SLO, niti nimas neke prave zalje po zimskih norcijah na mrzlem Snegu.
Po raznih centrih so imeli v tem casu organizireno vso mozno zabavo za nase solarje, tako da smo obiskali Doroin ustvarjali na delavnicahv kinu smo gledali Kung Fu Panda ( http://www.kungfupanda.com/ ),Pa zabaval nas je carodej Tricky Nickseveda smo po predstavsi lahko bozali njegovega zajckain proslavili smo 1/2 leta kar smo v Avstraliji.Ker so bili otroci v soli zelo pridni, Sara je dobila celo pismeno pohvalo od ravnateljice, saj so se vsi tako hitro in dobro vkljucili v novo okolico in naucili novega jezika.
Sara si je zelela CD za balet in pripadajoco preprogo in drogMiha in Samo pa sta dobila avtocesto.Vmes smo uzivali v mivki na plazi. in nasli meduzo premera ca. 20 cm, ki jo je naplavilo na plazo.Med tem, ko otroci uzivajo v igri pa si odrasli odpocijemo nase zivcke ob pomirjujocem pluskanju valov in igranju sonca z oblaki.
Z vlakom smo se peljali v Melbourne-CBD.Cirka 50 minut smo uzivali v voznji z vlakom in koncno smo prispeli na naso ciljno postajo
in odkorakali po ulicah CBD-ja do muzeja ( http://museumvictoria.com.au/ ), kjer smo si ogledali razstavo dinozavrov in ostalih znamenitosti, vse do prvega racunalnika v Avstraliji iz 1949 leta ( http://www.csiro.au/science/ps4f.html ) in 245 kg tezkega lignja ( http://museumvictoria.com.au/About/MV-News/2008/Giant-squid-public-dissection-at-Melbourne-Museum/ ), ki se je letos maja pomotoma ujel v ribiske mreze na jugu vzhodu Victorije.V ozadju je stavba Royal Exhibition Building ( http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Exhibition_Building ), ki je bila prva stavba v Avstraliji proglasena UNESCA svetovne dediscine.In sli smo v Imax ( http://www.imaxmelbourne.com.au/index.aspx?PageId=25# ) kino z najvecjim formatom na svetu in si ogledali 3D film Wild Ocean. Res zanimiv obcutek, ko si nadanes 3D ocala, resnicno kot da bi bil sredi dogajanja v filmu. To pa je Samo pred okostjem 100 let starega modrega kita, ki nasedel na obalah Victorije leta 1992. Modri kit je najvecje se zivece bitje na svetu, saj zraste do 30m v dolzino in doseze tezo preko 160t.
Pa se z druge strani. No in koncno prvi pripadniki dinozavrov

To pa je okostje pred 100 milijoni v Avstraliji zivecega dinozavra.Sari so bili najbolj vsec avstralski metulji
Samotu pa velikanska rakovica
Mihecu pa kuscar
Pa se ena skupinska slikica pred avstralskim grbom ( http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Australia ). Pred odhodom s CBD-ja smo si seveda privoscili se en njami sladoled.Za konec pa se par slikic Melbourne-CBDja v soncnem zahodu.


6 komentarjev:

bina pravi ...

Pozdravček!

Sem Sabina iz Maribora in že nekaj časa spremljam vaše življenje v Au.
Sploh otroci izgledajo zelo zadovoljno. Tudi mene vleče tja dol, vendar me skrbi kako bi se hčerka vklopila v šolski sistem (zdaj gre v sedmi razred). No, vaše dogodivščine je super prebirat, tako kot da berem eno super knjigo. Le še naprej nas obveščajte o vašem življenju.

Lp
Sabina

macekdu pravi ...

Pozdravljena Sabina !
Naj te nic ne skrbi kako bi se tvoja hcerka vkjucila tu doli. Ce le zna nekaj anglesko, otroci se hitro ujamejo v novo okolico (tudi v njenih letih), saj je polno novega in zanimivega, ljudje so zelo prijazni in tukaj priseljenci ne veljajo za gastarbaiterje, kot je to bolj obicajno v Evropi, saj je tu vecina priseljena, oz. so se njihovi predniki. Ravno nasprotno nasi, ker smo na tej soli edini novi priseljenci so bili se posebaj zanimivi za ostale otroke in delezni se posebaj pozornosti. Pa tudi solski seistem ni tako napet, tako, da se otroci navajeni SLO sol tu res brez problema ujamejo. Pomembno je le, da si odpret za nove prijatelje in okolico. Midva sva tudi v celem postopku pridobivanja vize otroke pocasi na to privajala, da smo supaj gledali kaksne zanimive oddaje, pa po internetu in knjigah, tako, da so na koncu ze bili oni bolj nestrpni kdaj bomo koncno dobili odobreno vizo, kot pa midva.
Ce rabis tocnejse informacije glede migracije ti predlagam se obrniti na kaksnega migraciskega agenta (npr. http://www.activemigration.com/slovenia/ ), potrebno je le dosti potrpenja, da dobis odgovor, saj so ti v zadnjih casih zelo obrmenjeni. Je pac trenutno velik interes za migracije. Lahko pa omenis nas, pa bo mogoce kaj malega pomagalo, smo v dobrm odnosu z njim. Tu doli sploh pa med avstralci reference zelo pozitivno delujejo.

bina pravi ...

Pozdravljeni!
Saj sem bila na razgovoru s Tonyjem. Najprej sem mislila počakat, da tamala konča osnovno šolo, ampak vedno bolj ugotavljam, da bo treba to narediti čimprej. Po poklicu sem dipl. med.sestra, tako da mislim, da za službo ne bo problema, pa preko interneta sem našle še eno prijazno družino, ki bo kmalu šla v Au in se kmalu dobimo, da mi malo povedo, kako in kaj s papirji in onim IELTS testom.
Sicer ne vem, če ste vi pravi, ampak moja babica, ki živi v Kamnici mi je povedala, da je pred meseci ena družina šla v Au s tremi otroki in sem pomislila da ste to mogoče vi, saj bi naj "glava družine" bil iz Kamnice.;)
Pozdrav
Sabina

macekdu pravi ...

Oj Sabina,
ja midva sva oba iz Kamnice, tak da je tvoja babica menda mislila nas.
Postopek pridobitve stalne vize je dolgotrajen, mi smo za vse skupaj rabili 2 leti. A se je na vsak nacin izplacalo. Ce si na stalni vizi si opravicen do vseh bonitet in pravic kot, ce imas drzavljanstvo, razen volilne pravice. To seveda, ce migriras kot druzina zelo prav pride. Tako, da mislim, da bi bilo kar primerno, da ce si za, da cimprej konkretno pricnes postopek.
Lahko pa tudi pogledas na www.avstralija.mojforum.si je zelo zanimiv forum v zvezi s tem. Mi se na njem pojavlamo pod imenom Melbourne-5.

bina pravi ...

Ja hvala za vse informacije.
Zdaj pa grem malo pogledat na tisti forum in se še kaj "pišemo":)
Lp
Sabina

ivica pravi ...

eh kako je lepi toti naš Melbourne,ha Mački kaj pravite