četrtek, 10. januar 2008

Pricetki raziskovanja bliznje okolice in prvi nakupi

Glede na najine otroke smo si seveda nase cilje tu doli za prvi mesec zacrtali precej komot, da jih ne bi ze na zacetku preobremenila, pa tudi nama je tako lazje. Tako, da velik del casa prebijemo na plazi in raznih igralih, ki jih seveda imas tu doli v izobilju in to seveda prostorna in z raznoraznimi tobogani, plezali, itd.

Seveda, smo ob prvem nakupu hrane, da smo si lahko kaj skuhali sli prvo nabaviti tudi nekaj najnujnesih igrac za na plazo (tovornjake in bagerje, pa lopatke), saj smo na letalo s seboj vzeli le manjse igrace, ostalo, kar pa je prezivelo selekcijo (kar nismo pred odhodom prodali ali razdelili,...), pa smo zapakirali v nasih 8 skatel ob ostalih knjigah, igracah, CD-jih, pa pac vse krame in cakajo pri Tininih starsih na odpremo, dokler si tu ne najdemo ustrezne hise. Nakup smo seveda opravili v enem od mnogih trgovskih centrov, ki jih je v Melbournu in njegovi okolici vse polno. Seveda, ko smo koncno dovolj zapravili je bil problem najti avto. A po ca. 1/2 urnem iskanju in pomoci prijaznega varnostnika nam je le uspelo najti nase parkirisce. Ja mariborski Europark je med vecjimi, ki smo jih bili vajeni do sedaj, a tu se lahko primerja s tistimi manjsimi.

Plaze so v tem predelu, ki smo si ga mi nekako izbrali za naso ciljno destinacijo, to je juzno od CBD-ja, pa nekje do Frankston-a (40km juzno od CBD-ja) res idealne za otroke in zabavo na plazi. Na vsej tej na pogled neskoncni plazi je mivka. Voda je nizka, z vmesnimi sipinami. Hodis 15m po vodi in je koncno toliko globoko, da bi za silo lahko zacel plavati, pa cez par metrov spet nasedes na sipini, da ti je voda le do kolen. Ja za plavalno globino se ravno nahodis, da jo dosezes.
A tudi to pride prav poleg brezkrbnemu otroskemu igranju, se za nemoteno uzivanje fish&chipsa ali podobne malice. Ce se tega lotis na plazi te takoj zavohajo muhe, ki so tu doli prav aussie styl. Med nadlegovanjem se ti vsede npr. na notranjo stran soncnih ocal, pa pihas gor, da bi se je znebil, a ti to rata sele, ko vzames ocala dol in jo res konkretno odzenes z roko. Pa se prvo cudis, ko si ljudje prinesejo fish&chips in gredo z njim 20m metrov v vodo, kjer jim je voda do kolen in ga lepo v miru pred muhami ob klepetu pojejo. Tu tudi ni nekega straha pred raznimi pozresnimi ribami (morski psi, ipd.) saj jih na teh obalah, kot so nama povedali domacini baje zaradi nizke vode previloma ni. Sicer pa velja tu doli pravilo, da nikoli ne plavas sam in predalec (kot smo si to lahko privoscili na Jadranu) in seveda je priporocljivo, da upostevas navodila obalne straze.

Vmes pa seveda na igrala, da se starsi malo odpocijemo in lahko v miru poklepetajo, otroci pa dalje kurijo svojo neskoncno energijo.




Seveda smo ob prvem nakupu nabavili tudi tu doli zelo pomembno zascito pred soncem. Razen kvalitetnih soncnih ocal, ki smo jih nabavili se pred odhodom iz SLO seveda kvalitetne soncne kreme in seveda se klobuke. Teh stvari se res ni splacalo s seboj vlaciti, saj imajo tu res bogato izbiro, predvsem prilagojeno tukajsnjim razmeram. Zelo veliko se tu doli uporabljajo soncne kreme Skin Health , ki so izdelane pod imenom The Cancer Council Australia. Kdor ima namen tu doli okoli hodit si lahko vec pogleda na (http://www.skinhealth.com.au/).

Pa vmes seveda se kaksna malica.
Ja nas Samo je koncno izgubil svoj prvi zob (cez dober mesec bo star 7 let). Seveda zgubil ga je v morju, tako, da bo morala zobna miska vzpostaviti vezo z ribami.
Med tem smo opravili tudi nas prvi obisk Ikea-e tu doli. Ja treba je bilo nabaviti vso najbolj nujno kuhinjsko opremo (jedilni pribor, posode, kozarce,...), pa posteljnine, brisace,... saj smo prvi teden preziveli v bungalovu, ki smo ga najeli turisticno. Ta je bil z vsem tem opremljen. A prijazna usluzbenka na recepciji nama je med pogovorom povedala za moznost najema bunagalova "residental", dokler si pac ne najdemo ustrezne hise. To je precej ugodneje, a nazalost ti bungalovi niso opremljeni z drugim razen s kuhinjo (stedilnik, hladilnik) ostalo pa je tvoja stvar.

Tina v polnem elanu s svojimi novimi piskri in ostalo kramo iz Ikea-e.


V prvem tednu smo praznovali ze tudi Sarin rojstni dan. Torta, ki jo je kot je pri nas obicajno spekla Tina, je sicer oblikovno bila improvizirana (oblike pekaca), saj v teh prvih 3h dneh se nisva uspela najti ustreznega modela za torte, a zato je bila iz zazeljenih sestavin in najpomembneje-dobra. In imeli smo se fajn. Ker je nas bungalov malo tesen za zabavo, so nas povabili prijatelji, ki so prisli sem dol z Maribora 4 mesece pred nami tako, da smo praznovali pri njih.

Seveda sem tudi jaz dobil svojo igracko - naso druzinsko kucijo, da bomo z njo lahko dovolj udobno, ko se bomo vsi not zbasali, raziskovali naso bliznjo in daljno okolico. Ja Rent-a-car je bilo treba cimprej vrniti, je kar draga rec. Ja za razmere tu doli zmeren avto (V6, 3.0, 150kW, 4WD, seveda automatik). Mi je prodajalec rekel, ja ta je bolj "economy" motoriziran, pa sem rekel, ja sem ze opazil, saj tu ima vsak avto nizjega srednjega razreda 2.0 motor in je kaj ustreznega za 5 clansko familijo ravno treba iskati, da je vsaj manj kor 4.0. Bencin je sicer res tu doli cenejsi, kot v Evropi. Liter pride nekje 1,30 AUD, to je ca. 0,8 EUR (1EUR=1,6AUD), ce pa pri placilu prilozisa se racun (kot npr. pri nas Merkator) pa imas se ca. 4 cente/liter popusta. Je pa odvisno kateri dan tankas. V ostalih dneh razen torka in srede je cena nekoliko visja. Zelo pa je popularen plin, ki te stane le pol te cene, pol pa se lahko vozis z V8, ipd.

Pa se en utrinek s plaze. Ja to pa je sencnik po australsko. S stirimi klini, sicer v mivko, da ti ga veter ne obraca ali dvigne, seveda, za normalne veterne okoliscine, saj so klini le v mivki.

Ni komentarjev: